Служба співробітників правоохоронних органів небезпечна і тяжка. Цю всім відому істину нещодавно ще раз підтвердили події під Київрадою, у ході яких потерпів не один представник силових структур. Розуміючи актуальність медичної підготовки своїх співробітників, цього року у навчаннях мобільних медичних бригад взяли участь Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки та Міністерство оборони України.

У навчаннях, які відбулися на території Навчального центру ГУМВС України, було задіяно 40 медичних працівників із різних відомств і київський спецпідрозділ «Беркут». Серед співробітників останнього провели навіть окремий конкурс щодо надання медичної допомоги громадянам, колегам і самим собі у разі екстреної ситуації. Як це відбувалося, спостерігав ForUm.

 
 
Для початку учасникам шести команд належало продемонструвати свої навички у наданні першої медичної допомоги потерпілому колезі. Згідно з легендою, у ході вуличних безпорядків співробітник отримав черепно-мозкову травму і знепритомнів .
 
 
 
 
 
 
За всім цим уважно спостерігають судді, фіксуючи помилки команд.
 
 
Одночасно у будівлі навчального центру розігрується сценарій під назвою «Невдале чергування», згідно з яким співробітникові силового відомства стало зле на робочому місці у приміщенні.
 
 
 
Журналістам демонструють диво техніки - автоматичний зовнішній дефібрилятор. Він покликаний допомагати некваліфікованому рятувальникові або випадковому свідку раптової зупинки серця у порятунку життя людини. Достатньо зафіксувати на грудях хворого електроди – і пристрій самостійно проведе аналіз ЕКГ, а також подасть голосову інструкцію щодо реанімації потерпілого. Потім з допомогою звукових сигналів дефібрилятор поставить правильний ритм рухів при масажі серця. У Європі та США прилади вже активно використовуються у різних установах і громадських місцях. В Україні їх поки закупили станції швидкої допомоги Києва і Донецька. Задоволення не з дешевих – один апарат коштує 52000 грн.
 
 
 
Судді озвучують учасникам свої зауваження.
 
 
Співробітник головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України Іван Верьовкін розповідає, що бере участь у змаганнях не вперше.

«Навчання допомагають визначитися в алгоритмі роботи безпосередньо в екстремальних ситуаціях, відпрацювати організаційні моменти. У мене в житті було багато ситуацій, у яких доводилося застосовувати такі навички. Вони дійсно дуже допомагають при роботі на виїздах».

 
 
Головний суддя заходу Арсен Гудима розповідає, що в Україні подібні навчання відбуваються вже третій рік поспіль, проте у Київській області – вперше.

«Зазвичай силовики не дуже хочуть брати участь у нашому чемпіонаті, в нинішньому році це сталося вперше. Сподіваюся, що змагання стануть для них колосальною школою. Підготовка одних команд гірша, іінших – краща. У конкурсах було багато несподіванок, тому всі поводилися по-різному. Головне, що в учасників була хороша база – нові автомобілі, оснащення, форма. Думаю, що через рік навчання стануть ще цікавішими . З кожним роком команди працюють все краще».

 
 
Наостанок – найцікавіше. Співробітники спецпідрозділу «Беркут» розігрують ситуацію з масовим ураженням під час громадських заворушень. Згідно з легендою, група мітингувальників підходить до районного відділення МВС з метою звільнити своїх товаришів. Люди шумлять, кидаються на співробітників, а на вмовляння чергових міліціонерів не реагують.
 
 
 
Після прибуття на місце беркутівців натовп починає кидати у них вибухові пристрої. До прибуття мобільних медичних бригад постраждалим колегам доводиться надавати допомогу самостійно.
 
 
 
 
 
Демонстрантів відтісняють.
 
 
 
 
Прибуває підмога.
 
 
 
 
 
Зрештою, з натовпом вдається впоратися.
 
 
 
 
 
 
 
Однак потерпілих – безліч, деяких доводиться госпіталізувати.
 
 
 
 
 
Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Лекарь і навчаннями, і конкурсом залишився задоволений.

«Медики показали високий рівень підготовки, незважаючи на досить складні завдання. Це досягнення всіх відомств - і СБУ, і МВС, і Міноборони».

За словами Лекаря, подібні навчання будуть проводитися в усіх підрозділах, про що є відповідне розпорядження міністра.

 
 
 
Позитивну думка про захід висловив і начальник управління медичного забезпечення та реабілітації МВС України Олег Петраш.

«Без сумніву, із завданням команди впоралися. Я уважно слідкую за цими навчаннями вже три роки і бачу, що рівень професіоналізму працівників мобільних бригад при наданні ними першої медичної допомоги значно виріс. Я задоволений результатом».

Переможців чекають пам'ятні грамоти та кубки. Нагороджують як окремих учасників, так і команди у цілому.

У номінації за найкраще надання медичної допомоги перше місце завоювала медична бригада госпіталю з поліклінікою ГУ МВС України у м.Києві , друге – військово-медичне управління СБУ України, третє – медична бригада Центрального госпіталю МВС України.

 
 
 
 
 
 
 
Як зазначили організатори, головною метою навчань було навчити співробітників силових відомств не тільки правильно надавати першу медичну допомогу, але і працювати спільно, командно. Що ж, будемо сподіватися, що поставлена мета досягнута, і тепер у разі екстремальної ситуації врятують всіх.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

708