Спроби переглянути газові контракти Росії та України спричинять очевидні юридичні наслідки; у разі одностороннього перегляду контракту можливі санкції проти України.

Про це заявила прес-секретар прем'єр-міністра РФ Наталія Тімакова, передає РИА «Новости».

«Будь-які спроби переглянути чинні газові контракти між Росією та Україною будуть мати цілком очевидні юридичні наслідки. Нашим українським партнерам, перш ніж робити подібні заяви, необхідно врахувати, що у разі одностороннього перегляду умов контракту можливе застосування санкцій», - сказала Тімакова.

«Загрози України про можливе припинення імпорту російського газу виглядають непереконливо і некоректно», - сказала вона, додавши, що у Росії є альтернативні можливості для постачань.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше заявив, що Україна в перспективі може повністю відмовитися від імпорту російського газу, якщо чинний газовий контракт не буде переглянутий. За словами Азарова, Україна готова доводити абсурдність контракту в суді, якщо судова ініціатива буде виходити від російської сторони.

Підписані в січні 2009 року в Москві контракти на поставку російського газу до України і на транзит російського газу через ГТС України до Європи діють до 2019 року. Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яке поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш 41,6 мільярда кубометрів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

606