Українцям не варто робити довгострокову ставку на долар ні у стратегічних корпоративних програмах, ні у цивільних депозитах. Таку думку, як повідомляє кореспондент ForUm'у, висловив голова секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський сьогодні в ході круглого столу, коментуючи фінансову ситуацію у США.

«Не варто зайвий раз робити довгострокову ставку на долар ні у стратегічних корпоративних програмах, ні у цивільних депозитах. Наша національна валюта хоч і не ідеальна, але підкріплена резидентними гарантіями і нашою власною фінансовою системою, чого не скажеш про інвалюту », - сказав Забловський.

Тим не менше, він вважає, що Вашингтон навряд чи допустить навіть технічний дефолт щодо своїх державних боргів. Швидше за все, принципове рішення буде прийняте в останній момент, як це вже бувало раніше.

«Давайте згадаємо, що в 2011 р. в останні дні перед великими серпневими борговими виплатами Палата представників, а потім і Сенат відмовилися голосувати за чергове збільшення ліміту держборгу (до 15,2 трлн дол.). Крайнім терміном було 2 серпня, і саме в цей день, за 12 годин до можливого дефолту, Сенат прийняв потрібне рішення. У той же день президент Барак Обама підписав відповідний закон, і 2-3 серпня були розміщені нові держоблігації на кілька сотень мільярдів доларів. За рахунок чого, до речі, держборг країни вперше в новітній історії перевищив ВВП», - зазначив він.

На думку експерта, ймовірно, щось подібне станеться і цього разу. «У Вашингтона є час, щоб запобігти найгіршому сценарію. У 2011-му проблема була вирішена з порівняно невеликими витратами, хоч і спричинила загострення економічної кризи в Євросоюзі. Все ж політики у США знають межу, яку не можна переходити, і в даному разі це 17 жовтня», - зазначив фахівець.

При цьому він додав, що, тим не менше , «це все формує ризики ослаблення не тільки курсу долара США на світовому та вітчизняному ринку, але і його позицій як глобальної резервної валюти».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229