Україні незрозуміла пасивна позиція Європейського Союзу у питанні налагодження реверсних поставок газу через територію Словаччини в Україну. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з комісаром Євросоюзу з питань енергетики Гюнтером Еттінгером.

«Нам складно зрозуміти, чому так важко йдуть переговори зі Словаччиною, таким же, як і ми, членом Європейського енергетичного співтовариства», - сказав Азаров, повідомляє «УНІАН».

Він зазначив, що Словаччина є сусідом України і членом Європейського Союзу, і невирішеність питання про постачання газу ускладнює позиції України у газових переговорах з Російською Федерацією.

«Невирішеність цього питання поставок газу. - Ред.) досі змушує порушувати питання про політику Європейського Союзу. Зрозуміло, що будь-яка затримка у цьому питанні ускладнює наші переговорні позиції з Росією. Виникає питання: це політика Словаччини, політика Росії чи політика Європейського Союзу?» - сказав Азаров.

Нагадаємо, раніше глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський сказав, що Словаччина не відкриє реверсний потік газу в Україну, не маючи попередніх домовленостей про такий реверс і з постачальником газу - російським «Газпромом».

Європейська комісія мала дати юридичну оцінку пропозиціям України і Словаччини щодо реверсних поставо к газу до кінця вересня.

15 травня 2013 року Україна почала тестовий імпорт газу зі Словаччини.

У Росії заявляли, що схеми, які організуються Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256