У МЗС РФ заявляють, що Росія не чинить тиску на країни «Східного партнерства». Про це сьогодні на брифінгу в Москві сказав директор Департаменту інформації і друку МЗС Росії Олександр Лукашевич.

«Що стосується «Східного партнерства», то своє ставлення не раз висловлював і президент РФ, і міністр закордонних справ РФ - ми жодною мірою не тиснемо на ці країни, просто пояснюємо абсолютно професійною мовою, що захист власних ринків після приєднання до асоціації вимагатиме від нас адекватних заходів захисту власного ринку», - сказав Лукашевич.

За його словами, Росія не заперечує права країн «Східного партнерства» здійснювати такі кроки, але попереджає про заходи, які російська сторона буде змушена вжити.

«Цю тему журналісти намагаються загострювати, а політикам щоразу доводиться все ставити на свої місця і говорити, що, незважаючи на питання і проблеми, є багато галузей співробітництва з європейськими колегами», - сказав Лукашевич.

Він вважає, що політизованість багатьох те м виникає завдяки журналістським зусиллям. «Не треба так старатися. Росія - це частина Європи і ЄС, у нас колосальні можливості, не тільки в торговельно-економічній сфері, ведеться і політичний діалог», - сказав він.

Лукашевич зазначив, що «все у світі ускладнюється, але з цього не треба робити фатальних висновків про те, що все котиться кудись через оди н саміт».

Представник МЗС РФ нагадав висловлювання президента Росії Володимира Путіна про те, що, незважаючи на зближення з Євросоюзом, «ми все одно зустрінемося». За його словами, Росія не може розійтися з цими державами, які входили в єдиний політичний та економічний простір, «інша справа - ціна такої зустрічі може бути набагато вищою ».

Лукашевич закликав бачити переваги, які отримають Росія і ЄС у ході тісної взаємодії. Він назвав аргументи про погіршення відносин Росії та Євросоюзу напередодні саміту у Вільнюсі «підсумовуванням негативу».

За його словами, для цього і існує механізм СОТ для вирішення торговельних спорів - «це досить рутинний, нормальний процес, головне, щоб він приймав не політизовані, а професійні спори». Лукашевич переконаний, що в такій ситуації рішення знаходяться .

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256