Попит українців на іноземну валюту в поточному році знизився у рази порівняно з аналогічним періодом 2012-го. Як зазначив виданню «Комсомольская правда в Украине» керівник г рупи радників глави НБУ Валерій Литвицький, таке зниження інтересу сталося з однієї важливої причини: зростання довіри населення до української національної валюти.

«Українці аналізують ситуацію на валютному ринку і розуміють, що політика НБУ, спрямована на збереження стабільності гривні, незмінна, - зазначає експерт. – Важливою у цьому процесі і роз'яснювальна робота Центрального банку, спрямована на підвищення рівня фінансової грамотності населення. Сьогодні наші громадяни нарешті перестали піддаватися на провокації псевдоекспертів і спекулянтів. І хоча спроби дестабілізації ринку спостерігаються щоосені, цьго року , саме завдяки довірі громадян, їх вдалося дуже швидко погасити».

При цьому, за словами Литвицького, схильність до заощаджень у національній валюті наростає. Адже немає підстав вкладатися у чужу валюту, коли своя не втрачає потенціал купівельної спроможності і коли своя не піддається інфляційній ерозії.

«Купівельна спроможність гривні зберігається, - продовжує глава групи радників. - Вже більше двох років динаміка інфляції на місяць була менше 1%, а останні півтора року - менше 0,3%. В період з липня по вересень поточного року ціни взагалі не росли, а у липні-серпні навіть знижувалися. Так що для того, щоб ринки і населення позбувалися гривні, підстав немає».

Сьогодні зовнішня платіжна позиція країни в цілому значно надійніша, продовжує Литвицький. Чистий приплив валюти за всіма статтями платіжного балансу склав з початку 2013 року 1,651 млрд. доларів США проти чистого відтоку на 305 млн. доларів США за той же період 2012 року. За рахунок інвестицій ми маємо приплив валюти 4,5 млрд. доларів США, тобто дещо більше, ніж у минулому році за вісім місяців.

«Відновлюється економічна активність сповільнюється спад на транспорті та у будівельній галузі, ростуть аграрний сектор і торгівля, - каже експерт. - Спад у промисловості не поглиблюється вже три місяці. І ми очікуємо, що у четвертому кварталі ситуація поліпшиться. Так що фундамент стабільності гривні міцніє. Адже чим більше товарів і послуг буде зроблено, тим міцнішою буде купівельна спроможність національної валюти та перспективи її обміну на валюти інших країн».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252