Малала Юсафзай і з Пакистану стала лауреатом премії імені Андрія Сахарова, яку вручають за захист прав людини і свободи слова.

Таке рішення прийняли у Європарламенті - інституції, яка є засновником премії, пише «Радіо «Свобода».

 
 
Дівчинка відома тим, що у 2009 році у Долині Сват, де контрольована талібами місцева влада заборонила дівчатам відвідувати школу, 11-річна Юсуфзай зважилася відстоювати своє право на отримання освіти - вона почала під псевдонімом вести блог, присвячений боротьбі за свої права і який швидко став дуже популярним. У жовтні 2012 року озброєні таліби вчинили на неї замах. Зараз Малала Юсуфзай є символом боротьби за права жінок не тільки у Пакистані, але і по всьому світу.

За останні роки Малала Юсафзай отримала кілька престижних нагород у сфері захисту прав людини. Цього року вона також є одним і з номінантів на Нобелівську премію миру.

У шорт-листі претендентів на премію Сахарова також були екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, який опублікував секретні документи про діяльність американських розвідслужб, і білоруські опозиціонери Алєсь Бєляцький, Микола Статкевич і Едуард Лобов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1805