Розпещеність американців високими соціальними стандартами веде до зростання потреби в імміграції та залученні нових ресурсів. А це прямий шлях або до нарощування держборгу, або до конфіскаці йної реформи .

Таку думку в ході круглого столу «Криза державних фінансів у США, що буде з доларом?» висловив експерт фінансових ринків, колишній головний редактор ділового журналу «Експерт Україна» Андрій Блінов.

«Усі президенти після Білла Клінтона - Джордж Буш-молодший і Барак Обама - будували свою кампанію на більш високих соціальних витратах і залученні громадян до більш соціалістичної системи соціального захисту, ніж було раніше. Все це призвело до того, що рівень держборгу США перевищує рівень ВВП», - зазначає він.

На думку Блінова, така політика може привести американську економіку до плачевних результатів.

«Якась розпещеність високими соціальними стандартами буде вести до більшої потреби в імміграції та залученні нових ресурсів. А це прямий шлях або до нарощування держборгу, або до того, на чому зараз спекулюють ЗМІ. Я маю на увазі випуск 100-доларової купюри і розмов про те, що станеться повторення «павловської реформи», - констатує експерт. - Нагадаю, що в 1991 році проводилася заміна рублів. У результаті невелику суму можна було поміняти, а велику - тільки корупційним шляхом. Така собі конфіскаційна реформа. Не виключено, що Америка до неї вдасться, хоча це буде класифікуватися як “дефолт”».

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко погоджується з колегою, що соціальна політика керівництва США завела країну в глухий кут.

«Я абсолютно впевнений, що Барак Обама знищить економіку США. Його популістська політика веде до того, що яке б рішення не було прийняте стосовно держборгу, воно буде проміжним і помилковим. Той же шок очікує долар. Коли ж зупиниться ліміт держборгу - на 50 чи 100 трильйонів? Схоже, вони вже не можуть зупинитися», - переконаний фінансист.

Нагадаємо, що, як раніше повідомляли ЗМІ, введення нових стодоларових купюр може викликати вилучення старих банкнот цього номіналу в країнах Східної Європи.

Як нагадує газета New York Times, в 1996 році, коли США випустили нові 100 доларів, у країнах Східної Європи виник ажіотаж: старі купюри вважалися недійсними без всяких на те підстав.

У цьому зв'язку американський Мінфін вказав, що старі грошові знаки будуть мати рівне ходіння з новими, поки не будуть вилучені з обороту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197