Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо видів фінансових послуг». Як передає кореспондент ForUm'у, закон спрямований на боротьбу з організаціями, які займаються протиправною діяльністю та махінаціями. За законопроект у другому читанні та у цілому, який був зареєстрований у Раді урядом під №0972, проголосували 240 народних депутатів.

Як пояснив кореспонденту ForUm'у, заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Володимир Олійник, закон спрямований на боротьбу з організаціями, які, імітуючи фінансову діяльність, обманюють людей. Зокрема, наприклад, фінансовими пірамідами, псевдокредитними спілками тощо .

«Вони практично не є нормальними фінансовими моделями, і участь у них громадян відбувається віртуально. Такі організації обманюють людей і державу. Люди, які попалися на гачок обіцянок, вигоди, високих відсотків, потім змушені ходити по судах, їхні заощадження пропадають, і зрозуміло, що тут треба навести порядок, що й було зроблено», - зазначив нардеп.

Законом уточнено перелік видів послуг, які вважаються фінансовими; заборонено надання фінансових послуг, не включених до цього переліку; надано право органам, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, приймати рішення про належність операцій до певного виду фінансових послуг.

Зокрема, стаття 4 (Фінансові послуги) доповнена положеннями, згідно з якими фінансовими послугами вважаються також: операції з іпотечними активами з метою емісії іпотечних цінних паперів; банківські та інші фінансові послуги, які надаються згідно з Законом «Про банки і банківську діяльність».

Як повідомляв ForUm, Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг та інші зацікавлені відомства закінчують роботу над законопроектом, який заборонить діяльність фінансових пірамід в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198