Українська система судоустрою вимагає кардинального реформування для зниження рівня корупції серед суддів, підвищення їх ньої відповідальності і професіоналізму. Крім того, законодавча ініціатива Президента Віктора Януковича входить у так званий «євроінтеграційний» законодавчий пакет.

Про це заявив політичний експерт Юрій Кочевенко, коментуючи необхідність прийняття законопроекту «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів» (реєстр. №2522а від 04.07.2013).

«Заходи, які вживаються для забезпечення незалежності та захисту суддів, за останні 20 років дійшли вже до того, що склалася ситуація, коли потрібно захищати не самих суддів, а суспільство від суддів. Таке враження, що судді не захищені від усього, в тому числі і від здорового глузду. Конституція, Закон «Про судоустрій», Закон «Про статус суддів» щодо прав і статусу практично прирівнює суддю до народного депутата. Тільки от депутатів 450 і на п'ять років - це ще якось можна пережити, а суддів в країні більше шести тисяч, і більшість із них безстрокові », - сказав Кочевенко.

На думку експерта, довічний статус судді, недоторканість, широкі права і пільги, а також їхня практична непідконтрольність призвели до розквіту корупції та непрофесіоналізму у системі правосуддя.

«У соціальних мережах щоразу спалахують обурені пости про хамство і свавілля чергового судді, - зазначив експерт.- Ненормальним є і вік, з якого в Україні можна ставати суддею, всього 25 років. Напевно, багато хто може згадати ситуацію, коли вирішення життєво важливого питання залежало від гламурної дівчини з п’ятисантиметровым манікюром. Цікаво, які думки щодо адекватності її працевлаштування у вас виникали?»

Кочевенко вважає, що запропоновані Президентом Віктором Януковичем реформи у системі, це не тільки виконання вимог Євросоюзу, але й давно назріла суспільна потреба.

Говорячи про претензії представників опозиції до законодавчого нововведення, експерт зазначив, що сьогодні суддів взагалі ніхто не контролює, тому краще поставити їх під контроль П резидента.

«Побоювання опозиції зрозумілі, але вона ж і так останні три роки говорить про повний контроль влади над судами, то яка тоді їм, вибачте, різниця? Всі, хто постраждав від суддівської безграмотності або свавілля, зі мною погодяться - хай вже краще вони будуть підконтрольні Президенту, ніж винятково самим собі», - сказав Кочевенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169