Стійка тенденція гривневих депозитів відображає ефективність кроків Національного банку України щодо дедоларизації, а також свідчить про довіру населення і бізнесу до економічної політики уряду і НБУ.

Про це у коментарі телеканалу БТБ сказав Аркадіуш Сарна, експерт польського Центру східних досліджень.

«Звичайно, якщо статистика показує зростання депозитів, це позитив. Тут нема про що сперечатися. Ці дані, які надав Національний банк, це однозначно позитив, якщо говорити про зростання депозитів. Що стосується структури цих депозитів і того, що найбільше зростають гривневі депозити у національній валюті, з одного боку, можна вважати знаком великої довіри населення, компаній до національної валюти, але, з іншого боку, потрібно пам'ятати про заходи, які вживає уряд, Національний банк, щоб стимулювати гривневі депозити», - сказав Сарна.

Експерт додав, що багато у чому тенденція щодо зниження доларизації депозитів обумовлена регулятивними нововведеннями НБУ, зокрема, підвищення нормативів резервування. Вони зробили валютні вклади нецікавими для банків і вкладників внаслідок зниження дохідності за доларовими депозитами.

Експерт також додав, що підвищення рівня депозитів у національній валюті свідчить не тільки про зростання довіри до гривні, але і про зростання довіри до економічної політики уряду і НБУ. У майбутньому, коли українська економіка показуватиме ознаки зростання, рівень довіри до гривні буде тільки підвищуватися.

«Потрібно, перш за все, сподіватися на стабільну фінансову і макроекономічну політику влади. Економіка зараз трохи піднімається, друге півріччя повинне бути кращим, ніж перше», - прогнозує експерт польського Центру східних досліджень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137