В Україні дуже мало лікарень, які відповідають європейським нормам, і процес підвищення якості вітчизняної медицини розтягнеться на десятиліття.

Таку думку під час прес-конференції висловив ректор Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Юрій Вороненко, передає кореспондент Forum'у.

«Новостворені перинатальні центри в Україні вже практично відповідають євростандартам. Зараз багато сучасних обласних лікарень. Наприклад, у Черкасах нещодавно відкрилася така лікарня. Вона відповідає сучасним стандартам. Також є високоспеціалізовані клініки-інститути, які працюють на рівні Європи», - сказав він.

Втім, ректор медакадемії не зміг назвати точний відсоток українських лікарень, які відповідають стандартам ЄС. «Відомо лише, що серед них - радіохірургічний центр лікарні Феофанії та міський перинатальний центр у Києві, які сертифіковані за міжнародним стандартом ISO», - резюмував Вороненко.


За його словами, для якісної медицини українцям потрібно ще дуже багато працювати. «Що таке якість? Це відповідність якійсь нормі, а нормою в охороні здоров'я є стандарти. Для того щоб говорити про якість медичної допомоги, потрібна структура медичного закладу: лікарня, необхідний набір відділень, лікарів. Потім потрібен процес, тобто те, як вони працюють, те, як вони реалізують цю структуру і результат. Європа в цьому питанні підійшла до того, що створила стандарти ISO», - зазначив він.

За даними фахівця, в українській охороні здоров'я в останні роки проводиться дуже велика робота щодо відповідності цим нормам, стандартам роботи. Як уточнив він, «концептуально ця робота завершена, але практичне впровадження ніяк не починається».

Як раніше повідомляв ForUm, Всесвітній банк має намір виділити близько 300 мільйонів доларів на підвищення якості української медицини.

Президент Віктор Янукович пригрозив міністрам відповідними «рішеннями» за затягування впровадження медичної реформи.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що медична реформа у жодному разі не повинна погіршити надання медичних послуг.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144