Україна у найближчі кілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянутий. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив РІА «Новости» і телеканалу «Росія 24».

«При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати (споживання імпорту газу), а в перспективі, і це не порожні слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною... Ну найближчі десять років - це навіть багато. Я думаю, ми реалізуємо це завдання при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, я думаю, набагато швидше», - сказав Азаров.

Також він додав, що Україна готова доводити абсурдність чинного газового контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» в разі, якщо російський газовий холдинг подасть на Київ у суд за невиконання договору.

«Якщо Росія вважає, що ми його (контракт) порушили, то нехай вона звертається в суд. І ось там ми будемо доводити, що цей контракт - нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний», - сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що контракт складений таким чином, що вийти з нього в односторонньому порядку Україна не може.

Нагадаємо, підписані у січні 2009 року в Москві контракти на поставку російського газу до України і на транзит російського газу через ГТС України до Європи діють до 2019 року. Контракт «Газпрому» і «Нафтогазу» містить умову «бери або плати», яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш 41,6 мільярда кубометрів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1249