Максимальна площа земельних ділянок для Державного земельного банку повинна бути необмеженою.

Так, голова правління Державного земельного банку Світлана Скосирська прокоментувала проект Закону №2181 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування».

«Згідно з цим законопроектом, Держзембанку надається право володіти, користуватися, орендувати земельні ділянки сільгосппризначення у випадках та в порядку, визначеному для юридичних осіб. Тому ми вважаємо, що прийняття цього закону дозволить держзембанку бути ефективним державним менеджером на ринку земель сільгосппризначення», - переконана вона.

Крім того, за її словами, норма законопроекту про передачу земель держвласності, які перебувають в оренді громадян або юридичних осіб до статутного капіталу Держзембанку без припинення такої оренди, жодним чином не обмежить права громадян - орендарів землі.

«Земельним кодексом України передбачається, що до особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що знаходиться у користуванні іншої особи, переходять права та обов'язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди. Таким чином, законодавство України вже зараз захищає права землекористувачів. Розірвати такий договір можна тільки за згодою обох сторін», - додала голова правління Держзембанку.

Світлана Скосирська також підтримала норму законопроекту про те, що максимальна площа земельних ділянок для Держзембанку повинна бути необмеженою.

«Так, ми згодні. Відповідно до Конституції України, земля належить її народові, а на уряд покладені обов'язки ефективного управління державним майном. Таке управління уряд може здійснювати, створюючи як органи виконавчої влади, так і спеціалізовані підприємства, яким є Держзембанк», - констатує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194