Для того щоб «розрубати гордіїв вузол» газових боргів, доцільно прийняти законопроект №3358 «Проект Закону про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів». Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Законопроект уточнює окремі положення вже чинного закону про держбюджет на 2013 рік. Сьогодні Кабінет Міністрів має право реструктуризувати заборгованість за оплату газу з боку комунальних підприємств, яка сформувалася на 1 січня 2013 року, шляхом видачі фінансових казначейських векселів. Тоді як новий законопроект пропонує Кабінету Міністрів розширити це право і на заборгованість щодо газу, яка сформувалася після 1 січня 2013 року. Це дозволить зняти проблему боргів за газ комунальних підприємств на етапі опалювального сезону, щоб не виникало проблем у населення в зимовий період з теплом», - сказав він.

Фінансист нагадує, що законопроект №3358 допускає реструктуризацію тільки боргів за газ юридичних осіб, зокрема, комунальних підприємств перед НАК «Нафтогаз».

«При цьому законодавчо забороняється розраховуватися за рахунок казначейських векселів з працівниками комунальних підприємств, а також перед іншими особами, які отримують платежі з держбюджету у вигляді заробітної плати або пенсії. Цей законопроект покликаний реструктуризувати борги комунальних підприємств, щоб вони могли без проблем забезпечувати теплом українців, і не тільки цієї зими», - переконаний Охріменко.

На думку фахівця, в результаті того, що Україна змушена купувати дорогий газ у Росії, у нас сформувалася заборгованість у розмірі 17 млрд грн за газ.

«Змінити цю ситуацію можна, тільки якщо підвищити ціни для населення більш ніж удвічі. Але це навряд чи можливо реалізувати на практиці. Ціни на газ і тепло для населення і так досить високі, їх зростання в 2 рази малоймовірне і з економічної, і з політичної точки зору», - констатує експерт.

Президент Українського аналітичного центру вважає, що даний законопроект дозволяє не підвищувати ціни на газ для населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

125