У «Грінпісі» назвали наклепом і фабрикацією доказів повідомлення російських правоохоронних органів про виявлення незаконних наркотичних речовин на затриманому Росією судні «Арктик Санрайз».

«Будь-які заяви, що на кораблі знаходилися заборонені наркотики - наклеп», - йдеться в повідомленні «Грінпіс», розміщеному на сайті організації.

У «Грінпісі» припустили, що представники СК РФ говорять про медикаменти, які судна «Грінпіс Інтернешнл» за законом зобов'язані зберігати на борту».

«На борту суден Грінпіс існує дуже сувора політика щодо вживання наркотиків, і тому слід ставитися з підозрою до будь-яких тверджень про те, що було знайдено щось інше, крім медикаментів. Перед відходом з Норвегії в Печорське море, норвезька влада обшукувала корабель з собаками. Це стандартна процедура. Закони в Норвегії одні з найсуворіших у світі, тому нічого протизаконного на кораблі знайти не могли, оскільки нічого нелегального там не було», - наголошується в повідомленні.

Там зазначається, що «на судні знаходився кваліфікований лікар з більш ніж десятирічним досвідом роботи в російських лікарнях; деякі медичні витратні матеріали зберігаються в сейфі, і тільки капітан і лікар мають до них доступ», передає «Інтерфакс-Україна».

«Нам відомо, що сейф був зламаний під час огляду судна. Ми можемо припустити, що маються на увазі саме ті медикаменти, що були в сейфі», - зазначає «Грінпіс».

«Арктик Санрайз» - суверенна територія Королівства Нідерланди і є суб'єктом голландського права. Ходити під прапором Нідерландів без належного медичного забезпечення незаконно», - йдеться в повідомленні.

«Грінпіс припускає, що заяву Слідчого комітету створено для того, щоб відвернути увагу від зростаючого у всьому світі обурення у зв'язку з арештом активістів», - зазначають в екологічній організації.

У Твіттері прес-служба «Грінпісу» в середу зробила ще більш жорстку заяву.

«Норвезька митниця вважається однією з найбільш строгих у світі. В країні існують жорсткі правила щодо провезення легких наркотиків на борту судна «Грінпіс». Будь-які звинувачення в провезенні незаконних наркотичних речовин - фабрикація доказів», - заявили екологи.

Як раніше повідомляв ForUm, слідчі можуть скорегувати звинувачення фігурантам справи про НП на «Прирозломній» з урахуванням того, що на судні активістів знайшли наркотики.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою з 30 осіб було затримано російськими прикордонниками в Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

Судно було відконвойоване в Мурманськ. Мурманський суд обрав тоді арешт на два місяці як запобіжний захід для 22 з 30 членів команди Arctic Sunrise. Решті було продовжено термін затримання.

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

Захист Якушева подав апеляцію на рішення Мурманського суду про його арешт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1544