В Україні хочуть легалізувати віддалену роботу для забезпечення соціального захисту та підвищення заробітної плати дистанційним співробітникам.

Відповідний законопроект розроблений Міністерством соціальної політики України. Про це на круглому столі з питань гендерної рівності заявила заступник директора департаменту ринку праці Міністерства соцполітики Оксана Мовчан, пише «Сьогодні».

«Дистанційна робота, фріланс активно поширюється по Україні. Але негативною стороною такої роботи є той факт, що більшість фрілансерів працюють нелегально, і тому соціально не захищені. Також сьогодні люди, які працюють віддалено, часто отримують менше, ніж працівники, які працюють традиційно», - розповіла вона.

За словами Мовчан, законопроект умовно ділиться на дві частини. Перша з них дає визначення терміну, обумовлює основні положення і вносить зміни в закони про працю.

«Вносяться зміни в закон України про зайнятість. Пропонується дати визначення дистанційній роботі, а саме: виконання працівником обумовленої роботодавцем роботи відповідно до умов контракту за місцем його проживання, або в інших приміщеннях за його вибором, але не в приміщеннях роботодавця. Також внесені відповідні зміни до кодексу законів про працю, зокрема, врегульовано застосування роботодавцем дистанційної праці. Регламентується, що заробітна плата не може бути нижче мінімальної зарплати, встановленої законодавством», - розповіла Оксана Мовчан.

Друга частина законопроекту включає стимулюючі заходи для роботодавців.

«Ми пропонуємо статтю 24 закону про зайнятість доповнити ще однією нормою, яка буде стимулювати роботодавців до створення дистанційних умов праці. Такий роботодавець буде отримувати знижку з оплати єдиного соціального внеску за цього працівника, ЄСВ буде знижений до мінімальної суми», - заявила Мовчан.

Мовчан вважає, що даний законопроект буде корисний для багатьох категорій людей, які бажають працювати, а також легалізує віддалену роботу і забезпечить соціальний захист дистанційних працівників.

«Така форма роботи буде корисна для людей будь-яких категорій, особливо цікавою буде для інвалідів, студентів і молодих мам. Законопроект стимулюватиме створення нових робочих місць. Витрати на їх створення за таких умов праці будуть мінімальними. Легалізація зумовить соціальний захист таких працівників», - додала Мовчан.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258