В Україні у кожної четвертої жінки при первинному обстеженні у мамолога виявляють запущену форму раку молочної залози.

Про це повідомив головний онколог Міністерства охорони здоров'я України Ігор Сєдаков під час презентації проекту «Чоловіки проти раку грудей».

Головний онколог підкреслив, що в Україні є серйозна матеріально-технічна база для виявлення онкопатологій на початкових стадіях: «Сьогодні в Україні зареєстровано 336 мамографів. Виконується понад 730 тисяч мамограм щорічно. Однак показники занедбаності - починаючи з 2-ї стадії і до 4-ї стадії - коливаються в межах 25%. Тобто кожна четверта жінка в Україні, звертаючись на первинний прийом до лікаря, вже має розповсюджений пухлинний процес», - сказав Сєдаков.

Акцентувавши увагу на питаннях фармакоекономіки, головний онколог, посилаючись на офіційні дані американських експертів, підкреслив, що на лікування однієї хворої з початковою формою раку молочної залози - 1 стадія - в середньому йде від 3 до 30 тисяч доларів (якщо говорити про суперсучасні таргетні препарати), передає «УНІАН».

«Для лікування 3-ї і 4-ї стадій витрачається до півмільйона доларів на рік. Треба чітко розуміти, що, вклавши ідею необхідності проведення скринингових заходів у жінок нашої країни, ми зможемо заощадити в бюджеті достатньо великі суми. Адже 5-річна виживаність хворих при 1-й стадії досягає 100%, 10-річна - до 98%.

Хвороба молодшає, і з життя йдуть молоді жінки, які здатні для нашого суспільства, для своїх сімей приносити багато користі», - сказав Сєдаков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262