В Україні з початку 2013 року, порівняно з відповідним періодом 2012 року, кількість арештів зменшилася на 41%.

Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Гончаров, йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

«Істотним кроком щодо забезпечення прав підозрюваного й обвинуваченого став порядок обрання запобіжного заходу - виключно слідчим суддею, за допомогою чого реалізується принцип розподілу судових повноважень», - підкреслив Гончаров.

Керівник ГСУ МВС зазначив, що з початку року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано понад 1,1 млн. заяв і повідомлень про злочини. Щомісяця реєструється 132 тис. правопорушень, або майже 4,4 тисячі за добу.

При цьому з початку року до суду направлено близько 20 тис. обвинувальних актів щодо угод про примирення і визнання провини. Таким чином, угодою закінчується кожне шосте провадження від загальної кількості направлених до суду.

Крім того, застосовуються нові види запобіжних заходів - домашній арешт, особисте зобов'язання, особиста порука. Так, особисте зобов'язання обрано відносно 27 тис. підозрюваних, що становить майже дві третини від загальної кількості обраних запобіжних заходів. Домашній арешт був обраний відносно 4,4 тис. підозрюваних, застава - відносно 737 осіб, особиста порука - близько 500 підозрюваних.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляв, що в Україні в 1-му півріччі 2013 р., порівняно з аналогічним періодом 2012 р., у 5 разів зменшилася кількість осіб, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою судами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

712