Футбольний клуб «Карпати» (Львів) вніс червоно-чорний прапор до списку офіційної символіки клубу, повідомляє прес-служба клубу.

«Як відомо, на трибунах стадіону «Україна», домашньої арени «Карпат», окрім традиційних зелено-білих прапорів і державних синьо-жовтих, у вболівальників львівської команди в особливій пошані червоно-чорні кольори, що символізують вшанування героїв, пам'ять про їхні перемоги, безмежну волю до боротьби і перемоги», - йдеться в заяві.

У той же час, зазначили у ФК, як показали події минулого місяця, мало не всі прояви патріотизму на трибунах українських стадіонів виявилися ледь не поза законом. Національна Федерація називає «інцидентами» розгортання червоно-чорних прапорів, крики «Бандера, Шухевич - Герої України!», скандування «Свободу чесним!» та ін., вбачаючи в цьому ймовірний предмет для подальших дисциплінарних санкцій.

«За таких обставин, коли певні сили намагаються змусити вболівальників ходити на футбольні матчі сірим безмовним строєм, ФК «Карпати» не може і не має права закривати на це очі. Відтепер червоно-чорний прапор набуває офіційного статусу в символіці футбольного клубу, тому його поява на трибунах під час матчів буде вітатися ще палкіше», - заявили в «Карпатах».

У прес-службі нагадали, що червоно-чорні кольори використовувалися львів'янами в сезонах 1996/1997 років, також футболісти «Карпат» одягали червоно-чорну амуніцію на фінал Кубка України у 1999 році, коли грали проти київського «Динамо». У 2010 році кольори повернулися у вигляді резервної форми ФК.

З наступного чемпіонату червоно-чорна смугаста форма нарівні з зелено-білою знову буде використовуватися в офіційних поєдинках гравцями «Карпат». Наразі триває робота над дизайном і виготовленням такого комплекту форми.

«Для тих, хто вважає використання патріотичної символіки «політикою», якій не місце на трибунах, повідомляємо: така атрибутика аж ніяк не суперечить спортивному характеру змагань, а навпаки - створює відповідний настрій у глядачів, націлює гравців на боротьбу, прищеплює патріотизм до рідної землі, повагу до самоідентичності, національної пам'яті, посилюючи цим вагу місії футболу як потужного соціального явища», - підкреслили в прес-службі «Карпат».

Як повідомляв ForUm, Дисциплінарний комітет ФІФА прийняв рішення накласти санкції на збірну України з футбол у вигляді проведення одного матчу без глядачів (Україна - Польща 11 жовтня в Харкові), а також оштрафував ФФУ на 45 тис. швейцарських франків і дискваліфікував стадіон «Арена Львів» аж до початку відбірного циклу Чемпіонату світу 2018 року.

Санкції були прийняті на підставі рапортів арбітра та інспектора матчу Україна - Сан-Марино, який відбувся 6 вересня у Львові, а також доповіді спостерігача організації FARE про расистські і дискримінаційні прояви, які, на його думку, допустили місцеві вболівальники, «вивішуючи неонацистські прапори, імітуючи крики і жести мавп, а також демонструючи нацистське привітання».

3 жовтня санкції щодо збірної України були припинені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

379