Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов позитивно оцінює продуктивність українсько-білоруських переговорів, які проходили 7 жовтня.

Зокрема, він відмітив важливість досягнутих домовленостей щодо плану спільних дій України та Республіки Білорусь на найближчу перспективу, так звану «дорожню карту».

«Відбулися ділові, активні переговори. Найголовніше, ми вирішували все на дружній основі, не було ніякої політики, одна економіка. Ми обговорювали питання конкретні, практичні, у тому числі і пов'язані з прикордонним співробітництвом. Важливим моментом було підписання 6 документів, у тому числі і документа, який називається «дорожня карта» на 2013-2015 роки, де основний акцент робиться на реальних проектах, пов'язаних, насамперед, з сільгоспмашинобудуванням», - сказав Прасолов.

Під час переговорів сторонами висловлювався взаємний інтерес до подальшого поглиблення партнерства в різних сферах народного господарства, зокрема, в енергетичній, фармацевтичній, транспортній галузях, науково-технічному та інноваційному співробітництві, також обидві країни висловилися за активізацію сільськогосподарської кооперації.

Міністр зазначив, що ефективності переговорів сприяла хороша підготовка сторін до діалогу з усіх питань, які розглядалися. Були присутні представники всіх ключових відомств, як з української, так і білоруської сторони, в тому числі і банкіри. Одне з ключових питань, що обговорювалися під час робочої поїздки, було пов'язано зі створенням на території України українсько-білоруських складальних виробництв сільгосптехніки (зернозбиральних комбайнів, тракторів тощо).

Товарообіг між Україною і Білоруссю в 2012 році склав 7,5 млрд доларів. Серед торговельних партнерів України Республіка Білорусь посідає 2-е місце серед країн
СНД (після Російської Федерації) і 4-е місце серед всіх країн світу (Росія, Китай, Німеччина). Основними статтями експорту є продукція машинобудування, металургійної промисловості, агропромислового комплексу, паливно-енергетичного комплексу, хімічної промисловості.

Переговори прем'єр-міністра України Миколи Азарова з президентом Білорусі Олександром Лукашенком завершилися підписанням 6 важливих документів. Зокрема, Державні банки України та Білорусі підписали угоду про співпрацю в сфері страхування експортних кредитів та інвестицій; підписано генеральну угоду про співпрацю та спільну діяльність між Білоруським республіканським унітарним підприємством експортно-імпортного страхування «Бєлексімгарант» та публічним акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України». Угода передбачає співробітництво державних фінустанов України та Білорусі у сфері страхування експортних кредитів та інвестицій; співпраця «Укрексімбанку» та «Бєлексімгаранту» сприятиме зростанню товарообігу між Білоруссю та Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135