Для подальшого нарощування поставок зерна за кордон необхідно збільшити потужності для його зберігання, тому уряд працює над надходженням інвестицій у розвиток лінійних і припортових елеваторів. Крім того, держава буде підтримувати створення кооперативних елеваторів. Про це в ефірі телеканалу БТБ повідомив директор Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Віталій Саблук.

«Наші прогнози щодо темпів експорту зерна збуваються. І в цьому році щомісячні темпи поставок зерна за кордон випереджають торішні приблизно на 600 тисяч тонн. Однак, щоб така динаміка зростала, необхідно збільшувати потужності для зберігання зерна. Тому Уряд працює над поліпшенням інвестиційного клімату для розвитку лінійних і припортових елеваторів у межах країни», - зазначив Саблук.

Сьогодні, за словами директора Департаменту економічного розвитку аграрного ринку, Мінагрополітики працює з операторами припортових потужностей, щоб елеватори більше працювали на відвантаження, і менше - на накопичення.

Також він зазначив, що, крім приватних елеваторів, істотна частка у вітчизняній зерновій логістиці належить і державним операторам - Аграрному фонду і Державній продовольчо-зерновій корпорації. Вони також дають можливість виробникам зерна заощадити на зберіганні.

«У деяких регіонах склалася така ситуація, що великі приватні елеватори є монополістами. Тому виробники зерна не мають вигідної альтернативи. Вирішити це питання можуть самі виробники зерна за допомогою створення кооперативних елеваторів. Уряд буде цьому всіляко сприяти», - сказав Саблук.

Також директор Департаменту додав, що для здешевлення послуг елеваторів і спрощення роботи аграріїв в Україні скасована обов'язкова щорічна сертифікація зернових складів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217