Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес назвав неприпустимими спроби перешкодити Україні, Молдові та Грузії зміцнювати своє партнерство з Європейським союзом.

«Економічний шантаж, погрози і політичний тиск з метою домогтися приєднання до Митного союзу, які зараз відчувають ці держави, недозволені. За розвитком цих подій в найближчі місяці необхідно слідкувати особливо пильно», - заявив Ільвес на зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським, яка відбулася в Кракові.

Естонський президент зазначив, що з економічними санкціями як «покарання» за підтримку політики «Східного партнерства» ЄС стикаються і країни, які вже є членами Євросоюзу, передає «РБК-Украина».

Як приклад він назвав Литву, щодо якої Росспоживнагляд днями ввів обмеження на постачання до Росії молочної продукції. «Литва, яка до того ж зараз є головою Європейського союзу, потребує нашої спільної підтримки», - підкреслив політик.

До прибуття у Краків, де планується проведення зустрічі учасників «Групи Аррайолуш» (під назвою «Група Аррайолуш» проходять неформальні зустрічі глав низки держав, які, дотримуючись Конституції своєї країни, не беруть участі у засіданнях Верховної ради Європи), Ільвес побував у Кишиневі. Під час офіційної вечері він назвав найважливішим те, що Молдова обрала для себе «європейське майбутнє».

«Європа чекає Молдову, тому що ми знаємо, що Молдова належить Європі. В Європі душа вашого народу, ваше минуле і ваше майбутнє», - заявив Ільвес.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253