Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом дозволить українським аграріям істотно наростити поставки на ринки європейських країн, а також отримати істотні інвестиції на модернізацію техніки, залучення передових технологій. У результаті цього Україна може втричі збільшити обсяги виробництва зернових.

Таку думку в ефірі телеканалу БТБ висловили опитані експерти.

З підписанням Угоди про асоціацію українська зернова галузь може не тільки вийти на розширення ринків збуту, але і збільшити приплив інвестицій, а значить, отримати серйозний імпульс для розвитку технологій, вважає директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагрополітики Вадим Трюхан. Він зазначив, що після підписання Угоди для українських виробників будуть ліквідовані режим квотування, будь-які технічні чи антидемпінгові обмеження.

У свою чергу, начальник відділу АПК ДП «Укрзовнішінформ» Олександр Одосій прогнозує трикратне збільшення обсягів вирощування зернових. У той же час він зазначає, що для розвитку виробництва необхідні інвестиції у транспортну інфраструктуру - збільшення пропускної спроможності портів, вагонного парку зерновозів, а також будівництво нових елеваторів.

Одосій також зазначив, що завдяки високій якості та невеликій ціні українське зерно стане дуже конкурентним на зовнішніх ринках.

«За якістю зерна ми можемо конкурувати не тільки з європейським, але й американським», - сказав експерт. Для порівняння Одосій навів ціни на американську та українську кукурудзу, яка складає $220-223 і $190-200 відповідно.

Експерти зазначили, що українські виробники можуть експортувати не тільки зерно, але і продукти переробки. Зокрема, квота для українських виробників включає не тільки пшеницю, але і борошно, ціна якого може бути у півтора рази вище, ніж зерна.

Нагадаємо, Україна в 2013-2014 маркетинговому році має намір експортувати близько 30 млн тонн зерна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177