Україна стане повноцінним членом Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН), коли зможе заплатити повний членський внесок, розмір якого щорічно складає близько 500 млн грн.

Про це заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко під час брифінгу у Кабінеті Міністрів.

Він нагадав, що, по-перше, щоб угода набула чинності, її має ратифікувати Верховна Рада. Семиноженко висловив сподівання, що це відбудеться найближчим часом.

«Для того, щоб ми існували як асоційований повноправний член ЦЕРН, є одна умова, яку планували реалізувати в цьому році, але не встигли... Потрібно заплатити 10 млн грн членського внеску», - сказав голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, повідомляє «УНІАН».

При цьому він зауважив, що надалі, якщо Україна стане повноправним членом ЦЕРН, їй доведеться щороку платити членський внесок у розмірі 500 млн грн.

«Щодо повноцінного членства, можливо, коли ми зможемо вже мати можливість для повноцінних членських внесків, у відповідності з масштабами країни, тоді можна порушувати це питання. Якщо бюджет ЦЕРН складається приблизно з 1 млрд швейцарських франків, це десь 1,1 млрд дол. або 10 млрд грн, і 20 членів. Тоді, вважаючи чисельність кожної країни, давайте розділимо (суму річного бюджету ЦЕРН. - Ред.) на 20, виходить сума приблизно 500 млн грн, які ми повинні заплатити», - сказав Семиноженко.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко підписав у Женеві угоду між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) про надання Україні статусу асоційованого члена.

Сьогодні у ЦЕРН працює 47 українських вчених.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176