Виконавчий директор «Грінпіс Інтернешнл» Кумі Найду написав листа президенту Росії Володимиру Путіну з пропозицією якомога швидше зустрітися у Москві, щоб покласти край ув'язненню 28 активістів організації та двох журналістів-фрілансерів. Про це повідомляється на сайті організації.

У листі, доставленому сьогодні у російське посольство у Гаазі, Найду зазначає, що готовий приїхати в Росію і поручитися за весь екіпаж корабля, якщо вони будуть відпущені під заставу.

«Я готовий переїхати в Росію, поки йде розгляд у цій справі. Я готовий стати поручителем активістів «Грінпіс», а вони повинні бути випущені під заставу. Ми, «Грінпіс», не вважаємо себе вище закону. Ми готові нести відповідальність за те, що зробили, згідно з Кримінальним кодексом Російської Федерації», - наголошується в листі.

При цьому Найду зазначає, що із заяв Путіна, зроблених раніше, ясно, що «ви не вважаєте активістів «Грінпіс» піратами, хоча саме це обвинувачення висувається їм зараз».

«Ви так само, як мільйони людей по всьому світу, знаєте, що наших активістів звинувачують у злочині, якого вони не скоювали. Раніше Ви говорили про те, що захоплюєтеся такими організаціями, як «Грінпіс» і що наші протести надихають Вас», - нагадує глава організації.

При цьому він просить Путіна, щоб два незалежних фрілансера, які не є співробітниками «Грінпіс», були відпущені негайно.

Найду нагадує, що акція «Грінпіс» мала мирний характер і «проводилася з усією повагою до Вашої державі».

Голова організації зазначає, що розуміє ризик при приїзді у РФ, оскільки в минулому році він сам брав участь у мирному протесті, практично ідентичному проведеним цього року. «Наш мирний протест у минулому році був помічений береговою охороною, яка не стала втручатися, незважаючи на прохання «Газпрому», тому що прикордонники зрозуміли, що наші дії не становлять ніякої загрози безпеці людей або майна. Але рік потому активістів, які зробили в точності те ж саме, звинувачують у піратстві, їм загрожує ув'язнення в тюрмі. Приїжджаючи в Росію, я не хочу опинитися у в'язниці, але готовий змиритися з ризиком розділити долю наших активістів, аби знайти з Вами спільну мову», - наголошується у листі активіста.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою із 30 осіб було затримане російськими прикордонниками у Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

30 вересня МЗС України передало ноту російському дипломату у зв'язку з арештом Якушева.

Захист громадянина України Руслана Якушева, який перебував на затриманому у Росії судні «Арктик Санрайз», подав апеляцію на рішення Мурманського суду про його арешт.

Адвокати активістів «Грінпіс» попросили помістити підзахисних під домашній арешт.

Активісти «Грінпіс», які спробували 18 вересня в Печорському морі піднятися на нафтову платформу «Прирозломного», не є піратами, вважає президент РФ Володимир Путін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1924