Сьогодні Кабінет Міністрів України розгляне рішення про заборону імпорту і виробництва товарів, які містять фосфати. Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров у ході засідання уряду, передає кореспондент ForUm’у.

«На сьогоднішньому засіданні ми розглянемо проект закону, яким пропонується поступово, протягом наступних 7 років, заборонити виробництво, імпорт та реалізацію на території України синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, у складі яких є фосфати. Адже фосфати – один із головних чинників забруднення поверхневих вод, у тому числі й тих, які є джерелами питного водопостачання. Зрозуміло, наскільки негативно це впливає на здоров'я людини», - сказав Азаров.

За його словами, Україна йде тим же шляхом, що і США, Німеччина, Канада, Італія, Австрія, Голландія, Норвегія і т.д., які відмовилися від застосування у побуті миючих засобів на основі фосфатів.

«Нагадаю, що Євросоюз відповідними директивами визначив етапність відмови від цих небезпечних складових до 1 січня 2017 року. До речі, проект технічного регламенту Митного союзу також передбачає повне видалення фосфатів зі складу синтетичних миючих засобів до 2020 року», - зазначив прем'єр.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує, починаючи з 2014 року, поетапно знижувати гранично допустимий рівень вмісту фосфатів у вироблених, імпортованих та реалізованих в Україні синтетичних миючих засобах з доведенням до 2021 року граничного вмісту фосфатів до 0,7%.

Кабінет Міністрів ввів обмеження на кількість фосфору у пральних порошках до 0,5 г в одній рекомендованій дозі для прання у жорсткій воді. Ці обмеження наберуть чинності з 12 грудня 2014 року.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177