Уряд України розвиває активну співпрацю з Євросоюзом у питаннях енергетичної політики і безпеки, повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ .

Згідно з повідомленням, заступник Міністра закордонних справ України Віктор Майко прийняв участь у «Хорватському форумі 2013: Європейська енергетична безпека», який проходив у місті Дубровник (Хорватія). У своєму виступі на пленарному засіданні «Енергетична безпека ЄС та Південний газовий коридор» він зазначив, що Україна є ключовим транзитером газу для Євросоюзу і зацікавлена розвивати партнерські відносини з країнами ЄС у даному напрямку. Це один із ключових пріоритетів Кабінету Міністрів України.

Щоб поставлені завдання були реалізовані, на рівні профільних міністерств і відомств проходять регулярні переговори і консультації з міжнародними партнерами, які дозволяють підвищити ефективність співпраці та здійснювати конкретні кроки для отримання практичних результатів.

Зокрема, триває обговорення можливостей України для участі у реалізації проекту Південного газового коридору, через який каспійський газ буде поставлятися в країни ЄС. За участі фахівців Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також НАК «Нафтогаз України» вже проведені презентації для потенційних постачальників газу в Азербайджані, Казахстані та Туркменістані, в ході яких були показані переваги вітчизняної газотранспортної інфраструктури та її можливості для забезпечення надійного транзиту блакитного палива споживачам в Євросоюзі.

Південний газовий коридор - це сукупність газових проектів, спрямованих на постачання газу з країн Каспійського регіону через Туреччину до Європи. Про значний інтерес Брюсселя до появи цієї магістралі свідчить рішення Європейської Комісії, яка визнала його пріоритетним інфраструктурним проектом ЄС.

Очікується, що перші поставки газу з Південного газового коридору почнуться в 2019 році. Вони будуть забезпечувати близько 10-20% потреб європейців у блакитному паливі. Таким чином, ЄС розглядає цей коридор як надійне джерело диверсифікації енергоресурсів.

Експерти Міненерговуглепрому вважають, що приєднання до Південного газового коридору може істотно поліпшити енергетичну незалежність України і стати додатковим шансом на більш тісну інтеграцію європейського та українського енергетичного ринків. Крім того, це можливість підвищити національну енергобезпеку і зменшити газову залежність від Росії.

На досягнення таких цілей спрямована також оновлена Енергетична стратегія України до 2030 року. Її переробка була зумовлена значними змінами, що відбулися в останні п'ять років у світовій енергетичній галузі.

Як пишуть експерти бюлетеня, у світі різко зріс видобуток газу і нафти зі сланців, став формуватися світовий та європейський спотовий ринок газу, що змінило умови його поставки споживачам. Країни ЄС в 2009 році затвердили Третій енергопакет, згідно з яким функції підприємств з видобутку і продажу енергоресурсів повинні бути відокремлені від їхнього транспортування, що зробить можливою лібералізацію ринків електроенергії та газу.

В останні роки істотно змінилася ситуація в економіці та енергетиці України. Наша країна приєдналася до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства 1 лютого 2011 року і повинна імплементувати до 2015 року положення Третього енергопакету.

На думку експертів, зміни Стратегії визначаються кроками в напрямі інтеграції України в ЄС. Це передбачає здійснення заходів з адаптації українського законодавства у сфері енергетики у відповідності з нормами Євросоюзу.

Для реалізації Стратегії передбачається проведення фінансових витрат у розмірі 1,8 трлн грн (у цінах 2010 року), у тому числі на електро - і теплоенергетику - 785 млрд грн, атомну енергетику - 391 млрд грн, вугільну галузь - 83 млрд грн, нафтогазову промисловість - 562 млрд грн.

Стратегія передбачає, що інвестування розвитку енергетичних галузей буде здійснюватися за рахунок власних інвестицій підприємств та організацій, прямого фінансування із державного та місцевих бюджетів, залучення приватних національних і іноземних інвестицій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115