Міністр культури Леонід Новохатько вважає, що штрафи для забудовників і орендарів за руйнування пам'яток національного та місцевого значення повинні бути значно підвищені. Про це він заявив в інтерв'ю інтернет-виданню «Українська правда».

«Десь два тижні тому я дав доручення заступнику міністра промоніторити практику використання таких штрафних санкцій за кордоном, бо у нас вони неадекватні. Вони розраховувалися від якихось неоподатковуваних мінімумів. І виходить, що для нас з вами 300 тисяч - астрономічна сума, а для компанії-забудовника - копійки, вона може легко сплатити цей штраф. Саме тому ці санкції не захищають пам'ятки від руйнування», - сказав він.

За словами Новохатька, будівельники повинні боятися нашкодити культурній спадщині.

«Я хотів би зробити ці штрафи відчутними. Щоб вони могли поставити на грань банкрутства ту будівельну кампанію, яка грубо поводиться з пам'ятником національного або місцевого значення. Цей страх повинен бути», - зазначив він.

За його словами, перебування пам'яток у приватній власності може бути, однак при цьому вони також повинні охоронятися. «Пам'ятки місцевого значення у нас теж можна купувати, і це правильна можливість. Тому що влада не завжди може їх утримувати у належному стані. І тоді власники підписують охоронні договори з місцевими органами влади», - повідомив міністр.

Він додав, що орендар або власник пам'ятки архітектури повинні дотримуватися певного порядку, «і в нас існують механізми змусити його це робити або відшкодувати втрату пам'ятки».

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству культури разом з Міністерством юстиції розробити зміни до законодавства щодо безумовного мораторію на будівництво на територіях об'єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151