Іноземні інвестори реагують на поступове оздоровлення української економіки. Про це ефірі телеканалу БТБ заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Приплив іноземних інвестицій у непростих умовах пов'язаний з відомими планами приєднання. Проте прямі і портфельні інвестиції зростають приблизно в однаковому темпі. Іноземним інвесторам потрібна нормальна цінова ситуація. У нас інфляція супернизька. Курс стабільний, це теж для інвесторів важливо», - зазначив він.

Крім того, за його словами, сприяти притоку інвестицій має поступове оздоровлення української економіки.

«Україна демонструє перші ембріональні ознаки оздоровчих процесів. За січень-серпень піднімає голову транспорт, будівництво, це галузі, у яких спад різко сповільнюється. Агросектор, роздрібна торгівля мають позитивні показники у двозначному вимірі. Промисловість, за моїми оцінками швидше за все, пройшла дно спаду», - додав він.

Литвицький констатує, що на сьогодні є всі ознаки, що в третьому і четвертому кварталі почнуть поглиблюватися оздоровчі процеси.

«Тому я думаю, що економіка вийде на більш високу траєкторію розвитку. Звичайно, іноземні інвестори відреагують. Крім того, потоки іноземних інвестицій збільшаться, коли світова економіка виходитиме з кризи. Є певні позитивні сигнали, американська економіка - 2,5% зростання, а вона формує фон зовнішнього попиту по всьому світу, піднімає голову японська економіка, китайська», - додав експерт.

Крім того, на думку фахівця, очікується зростання китайських інвестицій в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178