Українському бізнесу доцільніше відразу починати працювати за міжнародними стандартами, вважає заступник директора департаменту співробітництва з СОТ та з питань торговельного захисту Мінекономрозвитку Світлана Зайцева.

Представник Міністерства впевнена, що українському бізнесу, як малому і середньому, так і великому, економічно вигідно приєднуватися до міжнародних технічних регламентів і стандартів. Відповідність міжнародним нормам сприяє безперешкодному просуванню національних товарів на зовнішні ринки. До цього прагнуть різні міжнародні об'єднання в сфері торгівлі . Наприклад , виробники того ж Митного союзу також намагаються відповідати кращим світовим стандартам, адаптують для цього безліч міжнародних стандартів і тих же директив Європейського Союзу.

Зайцева також підкреслила, що потрібно чітко розділяти такі поняття, як стандарти і технічні регламенти.

«Техрегламенти - це норми, обов'язкові для виконання і регульовані законом або відповідним документом Кабінету Міністрів. А стандарти - це форма добровільних норм, які кожен бізнес, кожен сектор, кожна галузь у себе всередині виробляють і вводять на основі кращих практик для того, щоб підвищити конкурентоспроможність своїх товарів. Якщо бізнес захоче просуватися, він буде розробляти і виконувати добровільно свої галузеві стандарти, гармонізовані з кращими, наприклад, європейськими», - пояснила заступник директора департаменту.

Чиновник вважає, що українські підприємці вже почали переймати цю передову модель розвитку. Крім того, вона нагадала, що Україна є членом міжнародних організацій, які займаються технічним регулюванням, а це полегшує шлях країни до європейських стандартів і норм.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149