На сьогодні достатньо аргументів для формування позитивного сальдо платіжного балансу. Про це ефірі «Важливо. Тиждень» на телеканалі БТБ заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Я би сказав так, що платіжний баланс виглядає досить пристойно. Аргументи: щодо всіх операцій чистий приплив капіталу в Україну становить за 8 місяців 1,65 млрд дол США (у минулому році за цей же період було 305 млн), приплив валюти в Україну у 5 разів більше, ніж торік, - зазначив він. - У платіжного балансу два рахунки: кошти, які приходять і виходять з України за поточними операціями, і кошти, які приходять і виходять в Україну за капітальними операціями. За поточними операціями приплив-відплив у нас дефіцит поточних операцій менший, ніж торік на 218 млн».

Крім того, за його словами, в поточному році приплив капіталу на 1,128 млрд більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

«Що ж сформувало цей приплив? Більше 9 млрд у нас приплив капіталу за фінансовим рахунком, і це більше, ніж відтік за поточними операціями. Сума прямих і портфельних інвестицій 4,5 млрд. Це навіть трохи більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Є у нас приплив капіталу за статтями активи, валюта. Якщо валюта використовується в Україні і виходить з депозитів та інших рахунків, то, звичайно, це також посилює фінансовий рахунок платіжного балансу», - додав експерт.

Крім того, на думку Литвицького, зменшення відтоку готівки поза банками також сприяло формуванню позитивного сальдо платіжного балансу.

«Є ще готівка поза банками, гривня стабільна вже четвертий рік, 27% ​​ приріст заощаджень. Це в рази більше, ніж у відповідний період минулого року. Немає втечі від гривні, немає відтоку коштів з рахунків банків. Якщо минулого року за 8 місяців відплив валюти поза банками становив 3,117 млрд, то зараз - 1,117 млрд. Як ви бачите, і за цією статтею ми маємо пристойний плюс. Якщо резюмувати, то на платіжний баланс позитивно вплинули приплив прямих іноземних інвестицій, зменшення готівки поза банками і, звичайно, позики», - зазначив фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164