Міжнародним експертам для знищення хімічної зброї доведеться провести в Сирії близько року. Про це йдеться в доповіді лідера ООН Пан Гі Муна, адресованій членам Ради Безпеки, пише Agence France-Presse.

«Їм доведеться працювати в небезпечних і хитких умовах, особливо це стосується районів навколо Дамаска, Хомса і Алеппо. Експерти «спробують провести операцію, яку ще ніхто ніколи не проводив», - сказав Пан Гі Мун.

Він зазначив, що знищення зброї в Сирії пройде в три етапи. Перший з них уже стартував: йдеться про ліквідацію боєголовок і бомб, призначених для доставки до мети отруйних речовин. Другий етап - знищення самих отруйних речовин і обладнання, необхідного для їх виробництва. Нарешті , остання фаза операції - переконатися, що весь арсенал хімічної зброї у Сирії знищений.

Генсек ООН підкреслив , що «остання фаза буде найскладнішою», оскільки експертам часто доведеться працювати в районах конфлікту. У зв'язку з цим він висловив надію на допомогу членів ООН.

Він додав, що безпека міжнародних експертів є одним із його пріоритетних завдань.

«Два мої найголовніші завдання - це ліквідація сирійської програми хімічної зброї та забезпечення безпеки співробітників місії , які зголосилися виконати це важливе, але небезпечне завдання», - йдеться у листі генсека ООН.

Як раніше повідомляв ForUm , 6 жовтня експерти Організації щодо заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Нагадаємо , передова група міжнародних інспекторів , яким доручено стежити за знищенням сирійської хімічної зброї , прибула 1 жовтня в країну із сусіднього Лівану.

Інспектори Виконавчої ради Організації щодо заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) затвердили план стосовно знищення хімічної зброї в Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Президент Сирії Башар Асад заявив, що він має намір знищити хімзброю у своїй країні, але попередив, що це може зайняти близько року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

897