Головне управління (ГУ) Міністерства доходів і зборів у Києві спільно з Міністерством освіти і науки активно включилося у податкову освіта школярів. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm’y, керівник столичного ГУ Ірина Носачова заявила на засіданні Громадської ради при ньому.

Як нагадала вона, розроблений спеціальний курс та підручник «Основи податкових знань» для 9- х класів загальноосвітніх шкіл .

« У наступні 2 роки аналогічні дисципліни почнуть викладати також в 10 -х і 11-х класах . З іншого боку , податкова освіта потрібна і для учнів молодших класів», - повідомила Носачова.

Спеціаліст резюмувала , що обидва відомства продовжують роботу над створенням комплексної системи податкової освіти для українських школярів

«Це наш спільний проект з Міносвіти , спрямований на формування податкової культури підростаючого покоління , створення позитивного іміджу добросовісного платника податків та підвищення рівня добровільної сплати податків. Сьогодні ми закладаємо фундамент для змін , які будуть відчутні не так тут і зараз , скільки на далеку перспективу , через роки і десятиліття . Ми робимо велику інвестицію в майбутнє України , допомагаємо дітям зрозуміти , як правильно будувати відносини з державою , використовувати свої права і виконувати обов'язки . Тим самим ми будуємо успішну країну, що є частиною європейської спільноти», - підкреслила фахівець.

Вона нагадала , що ідея такого курсу виникла ще 10 років тому, «і зараз ми взялися за непросту роботу , поставили мету , щоб теми підручника були написані простою мовою - для учнів та їхніх батьків, були легкі у засвоєнні . Підручник дає можливість зрозуміти , що держава створюється спільними зусиллями , що наскільки ви будете успішними - настільки буде успішною і вона».

Носачова продовжила , що спецкурс буде факультативно викладатися в усіх загальноосвітніх школах України . «Школярі вивчатимуть історію виникнення і розвитку податків у світі і в Україні , від Київської Русі до сучасності. Вони зможуть дізнатися , які є види податків і зборів , які з них платить їхня сім'я , як їх обчислювати і сплачувати. Підручник містить багато практичних завдань: наприклад , діти можуть самостійно обчислити суму ПДВ при купівлі товару, або прорахувати витрати і доходи державного бюджету , що дає розуміння принципів роботи головного кошторису країни», - зазначила вона.

Як повідомлялося, українських школярів навчатимуть платити податки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121