Якщо Україна і Білорусь знайдуть точки дотику у спільному виробництві, то вони зможуть об'єднати європейський ринок і ринок Митного союзу.

Так директор «Агентства Михайла Бороздіна» (Білорусь), інвестиційний консультант Михайло Бороздін прокоментував мету візиту прем'єр-міністра України Миколи Азарова до Білорусі.

«Перспективи (спільного білорусько-українського виробництва. - Ред.) є. Це стосуватиметься вже конкретних угод і домовленостей між підприємствами, які вироблятимуть ту чи іншу продукцію. Швидше за все, зустріч (візит Азарова до Білорусі. - Ред.) на рівні таких чиновників і обговорення питань про взаємодію і спільне виробництво - це крок на випередження , щоб заздалегідь визначити ті можливості , за якими наші країни могли б взаємодіяти і отримувати вигоду в нинішній політичної ситуації», - зазначив він.

Експерт припустив, що якщо Україна і Білорусь знайдуть точки дотику, то вони зможуть об'єднати європейський ринок і ринок Митного союзу.

«Це якраз і буде стиковка двох ринків -МС і європейського , в який Україна як раз добре інтегрується. Україна вже ввійшла до СОТ, і далі ще більше будуть зменшуватися якісь бар'єри в торгівлі, тому що в асоціації Україна - ЄС є хороший пункт про вільну торгівлю», - вважає Бороздін.

Коментуючи потенціал товарів українського виробництва в Європі, експерт оцінив його як цілком реальний.

«Звичайно, вони є, тому що оплата трудових ресурсів значно нижча в Україні, ніж у ЄС. Агропромисловий сектор може бути дуже сильний: Україна може вже прогнозувати подібні завоювання на європейському ринку. Може бути також машинобудування, метал, сировинні ресурси, але в будь-якому разі йтиметься про якісь конкретні ніші і товарні позиції, це потрібно розглядати конкретно, - зазначив він. - З приводу взаємодії з Білоруссю - це буде нешвидкий шлях, тобто це заздалегідь потрібно буде визначити і вибрати ті позиції, в яких спільні білорусько-українські товари можуть бути конкурентоспроможними на європейському ринку. Тобто це цілком реально , просто їх треба вибрати і посилювати. Я думаю, що ця зустріч якраз і спрямована на те, щоб позначити позиції, вибрати і про щось домовитися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

125