Незважаючи на вкрай несприятливі погодні умови на початку осені, які сповільнили темпи збирання врожаю і зумовили його додаткові втрати, а також зменшення в поточному році посівних площ під картоплю та овочі, обсяги їх виробництва продовжують перевищувати потреба населення.

«Незважаючи на зменшення врожаю картоплі та овочів, обсяг їх виробництва перевищує потребу населення. Зокрема, картоплі в 3,5 рази, буряків - у 1,7 рази, моркви - у 1,4 рази, капусти і цибулі - в 1,3 рази», - повідомив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олег Пендзин.

При цьому він зазначив, що особливістю українського овочівництва та картоплярства є те, що левова частка виробництва припадає на господарства населення (картопля - 97%, овочі - 87%). Враховуючи це, за даними статистики, майже 50% картоплі і 25% овочів, що споживаються домогосподарствами, виробляється ними особисто.

Пендзин повідомив, що за інформацією Держстату, останнім часом на внутрішньому ринку спостерігається зростання цін на деякі види овочів так званого борщового набору. Разом з тим він вважає, що найближчим часом можна чекати стабілізації цінової ситуації на ринку картоплі та овочів. Цьому сприятиме очікуване поліпшення погодних умов, яке зумовить збільшення пропозиції даної продукції.

«Зазначимо, що на сьогодні в Україні споживчі ціни на картоплю нижчі, ніж у Росії, майже на 30%, на капусту і моркву - в 1,5 рази», - підкреслив експерт міністерства.

Крім того, на думку Пендзина, важливу роль у формуванні обґрунтованих цін на ринку картоплі та овочів зіграє активізація роботи місцевих органів виконавчої влади в частині організації та проведення ярмаркових заходів у регіонах. Разом з тим, запаси овочевої продукції в спеціалізованих сховищах дозволять забезпечити потреби населення міст у зимово-весняний період.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221