Україна після підписання з Євросоюзом Угоди про асоціацію буде абсолютно самостійно приймати рішення з питань економіки і зможе реалізовувати зовнішню і внутрішню політику, керуючись виключно національними інтересами. На цьому акцентувала увагу заступник директора департаменту співробітництва з ВТО та з питань торговельного захисту Світлана Зайцева.

«Зони вільної торгівлі і регіональні торговельні угоди - це тільки плюс до багатосторонньої системи і завжди вітається. З часів створення ВТО, рахунок преференційних та регіональних торговельних угод йде на сотні. Тобто країни побачили в цьому нові можливості для торгівлі, а значить - і для розвитку. І стали створюватися численні регіональні утворення», - сказала Світлана Зайцева.

За словами заступника директора департаменту, Євросоюз - це фактично вільна торгівля в загальному ринку і митний союз у широкому розумінні. Наприклад, у Мексики, яка є членом НАФТи (американської угоди про вільну торгівлю, куди входять Канада, США і Мексика) є угода і з ЄС (Угода про економічне партнерство, політичну координацію та співпрацю між ЄС і мексиканського штату). Якщо судити тільки за назвою угоди, здавалося б, Мексика втратила суверенітет. Однак Мексика знаходиться в цій угоді і ще в багатьох, які визнала за необхідне підписати для того, щоб відкрити нові можливості для торгівлі та бізнесу, а значить і для держави в цілому, сказала Світлана Зайцева.

Вона також зазначила, що угода такого масштабу, якою є Угода про Асоціацію Україна - ЄС, яку готується підписати наша країна, безпрецедентна.

«У нас є і досить прості торгові угоди переважно з країнами СНД (що охоплюють, як правило, в значній мірі торгівлю товарами), а ця Угода - дуже широка і глибока, яка охоплює дуже багато тем, що дає чудову юридичну рамку для подальшого розвитку країни без втрати суверенітету», - сказала Світлана Зайцева. Вона також зауважила, що ніякої передачі повноважень у ЄС немає і бути не може.

«Ми ніякі повноваження не передаємо, у нас є органи, які спільно будуть керувати імплементацією Угоди про асоціацію. У нас вже рік з гаком працює угода про ЗВТ з ЄАВТ (Швейцарія, Ліхтенштейн, Ісландія, Норвегія) і у нас там є спільний комітет, який вже прекрасно працює, і ніхто не говорить про те, що ми передали туди якісь повноваження. Всі разом вирішують поточні питання, щоб поліпшити роботу цієї угоди, і це звичайна світова практика», - підсумувала заступник директора департаменту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209