Реконструкція нафтопереробних заводів України дозволить підвищити середню глибину переробки нафти з 76% до 95%.

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич заявив на тематичних парламентських слуханнях.

За його словами, це дасть можливість збільшити частку світлих нафтопродуктів з 63% до 80%, поліпшити якість вітчизняних ПММ до рівня європейських стандартів «Євро - 4» і «Євро -5».

Експерт акцентував, що підтримка галузі повинна йти із застосуванням механізмів державно-приватного партнерства: «Це може відбуватися, зокрема, через поширення даних механізмів на керуючі компанії нафтопереробних заводів для досягнення балансу їх взаємних фінансових зобов'язань з державою. Це має передбачати стимули у вигляді податкових пільг і прискореної амортизації основних фондів НПЗ - і, з іншого боку, фінансову відповідальність власників підприємств за невиконання зобов'язань. Поряд з цим підтримка може бути виражена у формі держгарантій, що дозволить отримувати кредити за низькими ставками і полегшить залучення інвестицій. Нарешті, на період проведення реконструкції (але не більше ніж на 2 роки) НПЗ можна звільнити від податку на землю».

При цьому, продовжив він, у найближчому майбутньому необхідно розробити і затвердити цілісну стратегію реконструкції та модернізації галузі, включаючи введення в Україні європейських екологічних норм. «Це передбачає узгоджене за часом і ресурсами створення потужностей вторинної переробки для поступового доведення якості всіх нафтопродуктів до норм «Євро -5» і «Євро - 6». Паралельно потрібно диверсифікувати постачання країни нафтовою сировиною, найбільш перспективними постачальниками можуть бути Азербайджан, Казахстан, країни Близького Сходу, Венесуела», - зазначив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

107