Погіршення Всесвітнім банком прогнозу зростання ВВП України з 1% до 0% у 2013 році базується на загальному сценарії розвитку світової економіки. Про це заявив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Всесвітній банк, схоже, базує свій прогноз на загальному сценарії розвитку світової економіки. Приймається в розрахунок те, що вона не отримає відчутного зростання в III - IV кварталі поточного року. Базуючись на цьому, вони вважають, що якщо наша економіка експортнозалежна, то можливий серйозний удар. Тому вони знизили прогноз до 0%», - вважає він.

У той же час, за словами експерта, українська економіка має шанси показати більш значне зростання, ніж передбачається.

«Я вважаю, що вони займають відносно консервативну позицію, тому що навіть нульове зростання за підсумками року означає компенсацію падіння в перших двох кварталах нульовим зростанням у третьому, і невеликим приростом - у четвертому. Цей сценарій допустимий, однак Україна має достатньо шансів показати більш значне зростання в IV кварталі. Також є очікування, що статистика щодо реального сектору в III кварталі буде більш оптимістичною», - додав Олег Устенко.

На думку фінансиста, в прогноз Всесвітнього банку був закладений чинник невизначеності, що відбуватиметься на світових товарних ринках.

«Достатньо аргументів для відродження металургії, яка вже зараз спостерігається. Статистика в цьому секторі може бути кращою, ніж очікується. У мене є очікування, що в IV кварталі буде відродження хімічної промисловості. Я розумію, що існують певні ризики в блокуванні з боку російського напрямку. Тим більше не варто забувати про наше сільське господарство, яке за 8 місяців показало приріст на 13%», - додав він.

За словами Устенка, в I-II кварталах, коли почалося падіння реального сектора, економіка перебувала під впливом статистичної бази ЄВРО-2012. Але водночас, останні два квартали минулого року були набагато гірші від перших двох. Тому вплив статистичної бази на зростання ВВП в III-IV кварталах також буде.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177