Україна нічого не робить наперекір Росії і у всіх своїх кроках керується, насамперед, національними інтересами.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході відео-мосту Москва - Київ на тему «Євразійський вибір для України: можливості та перспективи співпраці Росії і України в рамках Митного союзу» заявив народний депутат від партії регіонів Владислав Лук'янов.


Політик закликав шукати об'єднуючі питання, а не полярні.

За словами Лук'янова, згідно з даними соціологічних досліджень, більше половини громадян України висловилися за європейське майбутнє країни. «Голос народу необхідно слухати і сприймати як керівництво до дії, і ми, як влада, не маємо права ігнорувати, не прислухатися», - сказав він і додав, що також в Україні є чітке розуміння економічних ризиків, які можуть виникнути внаслідок євроінтеграції України».

Крім того, Лук'янов закликав РФ не тиснути на Україну, схиляючи до вступу в МС, шляхом залякування. «Необхідно працювати, розвиваючи відносини. Нехай МС доведе: у нас краще - давайте до нас. Тільки не з-під палиці. Україна - суверенна країна. Тиснути - не по-дружньому і не по-людськи. Це викликає відторгнення. А нам потрібні дружні відносини».

Розкритикував депутат і заяву про те, що в разі підписання Україною Асоціації та вступу її в ЗВТ, РФ застосує санкції до наших товарів, зокрема, до літаків і вагонів. «Скільки українських літаків літає в Росії? Один? Два? А вагонів скільки? Якщо залізничний транспорт практично витіснений з просторів МС», - акцентував він.

Окрему увагу він приділив питанню відмови РФ переглянути газові контракти стосовно України. «Німеччина, яка була противником в роки Другої світової війни Росії, України - СРСР, сьогодні отримує газ дешевший, ніж Україна» , - акцентував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 вересня Азаров під час зустрічі зі своїм білоруським колегою Михайлом Мясниковичем в Астані заявив, що Україна може приєднатися в середньому до 70 угод, які діють в Митному союзі.

Азаров також запропонував країнам Митного союзу перегорнути першу сторінку реакції на майбутнє підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і перейти до реалізації взаємного потенціалу співробітництва.

Російська ж сторона заявила, що Митному союзу, у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, доведеться вжити захисні заходи.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що підписання Україною Угоди з Євросоюзом закриє для неї вхід до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187