Пропозиція картоплі на ринку зросла, оскільки її збір майже завершився. Про це повідомив експерт аграрного ринку Андрій Ярмак.

«Якщо протягом цілого місяця негода не дозволяла збирати урожай, то продукції на ринку просто не вистачало. Попит перевищував пропозицію, тому ціна росла. У таких умовах виникає ажіотаж, чим і користувалися посередники. Адже реалізатор хоче продати дорожче, а споживач - купити дешевше», - підкреслив Ярмак.

Експерт зазначив, що на сьогоднішній день сільгоспвиробники завершили збір урожаю картоплі. Тому попит і пропозиція на ринку вирівнюються. Відповідно, зменшуються і маніпуляції посередників. У результаті ситуація з цінами стає об'єктивною.

«В Україні зібрали досить багато картоплі. Однак для її зберігання, особливо тієї, яка викопувалася вже після погіршення погоди, необхідні спеціальні сховища. Якщо картопля буде зберігатися в картоплесховищах, то її пропозицію протягом року буде задовольняти попит. Відповідно, ціна в середньому буде стабільною весь рік», - пояснив Ярмак.

Однак експерт зазначив, що будівництво спеціальних сховищ вимагає великих витрат, тому без сприяння держави тут не обійтися. Уряд продовжує підтримувати будівництво і реконструкцію картоплесховищ в Україні. На сьогодні ж будівництвом і розвитком інфраструктури зберігання плодово-овочевої продукції охоплені майже всі регіони.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181