В Україні вже викопано 21,5 мільйона тонн картоплі, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Уряд вже третій рік поспіль підтримує будівництво сучасних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Сьогодні в країні функціонують сховища для картоплі і для овочевої продукції ємністю близько 2,4 мільйона тонн. І в найближчі роки планується ввести в експлуатацію нові потужності обсягом близько півмільйона тонн. Однак цього недостатньо. Тому держава спільно зі сільгоспвиробниками і місцевою владою має визначити, де потрібно створювати такі сховища», - підкреслив Присяжнюк.

Міністр зазначив, що мало будувати нові ємності для зберігання. Вони повинні стати максимально доступними, в першу чергу, для селян. Адже, наприклад, у фермерських господарствах і в одноосібників виробляється 97% картоплі.

«Це питання особливо гостро стоїть зараз, коли частина врожаю овочів перезволожена, оскільки збиралася після погіршення погоди. Звичайні льохи, де селяни традиційно зберігають плодоовочеву продукцію, не мають необхідних умов для зберігання. Тому місцева влада повинна максимально сприяти селянам у закладці картоплі і овочів в сучасні сховища. Ситуація цього року показала, наскільки важливо виробити культуру закладки плодово-овочевої продукції у високотехнологічні сховища», - зазначив він.

За словами міністра, на сьогоднішній день в Україні завершується збір овочів і картоплі. Так, селяни вже викопали 21,5 мільйона тонн картоплі (99%) і 7,8 млн тонн овочів (90%).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137