Ціни, що постійно зростають на імпортні енергоносії, змушують Україну будувати енергоефективну економіку на власних ресурсах. Про це директор Інституту загальної енергетики НАНУ Михайло Кулик заявив на тематичному семінарі, передає кореспондент ForUm'у.

За словами вченого, єдиний енергоносій, якого в країні достатньо для повного забезпечення потреб національної економіки, - вугілля, що займає 95% у структурі запасів органічного палива. «Прогнозні запаси вугілля оцінюються в 117,5 млрд т, промислові запаси на діючих шахтах - в 6,5 млрд т. Однак у сучасних умовах використання вугілля вимагає пильної уваги до екологічної складової. Адже вугілля традиційно вважається найбільш «брудним» енергоносієм, видобуток і використання якого пов'язані з викидами в атмосферу забруднюючих речовин», - зазначив експерт.

У даних умовах, продовжив він, особливого значення набувають «чисті» вугільні технології - інноваційні прийоми спалювання твердого палива, що мінімізують шкідливі викиди в атмосферу. «Їх впровадження в енергетику дозволяє закордонним країнам підняти конкурентоспроможність економіки за рахунок більш дешевих і доступних енергоресурсів з мінімальним втратою для навколишнього середовища. Такі технологічні інновації дозволять вугіллю затвердити себе як «паливо майбутнього» і збережуть його важливу роль в економіці. Одна з таких чистих технологій - спалювання низькосортного твердого палива в циркулюючому киплячому шарі (ЦКШ), що сприяє скороченню обсягу відходів. В Україні чимало низькосортного вугілля, тому дані технологічні рішення становлять особливий інтерес», - підкреслив фахівець.

Кулик уточнив, що перша установка, що дозволяє застосувати технологію ЦКШ, з'явилася на Старобешівській ТЕС (ДТЕК) нещодавно, але в Росії таке обладнання застосовується більше 30 років.

«Сьогодні це найбільш готова до комерційного використання технологія газозаміщення. Питання про її економічну ефективність не стоїть, оскільки котельні агрегати ЦКШ працюють у т.ч. на шламах (залишках вугільного виробництва), яких на українських вуглезбагачувальних фабриках щорічно виробляється близько 6,5 млн т. Тому термін окупності капітальних інвестицій у модернізацію за допомогою ЦКШ мінімальний, від 4 до 18 місяців. А практично підтверджена величина зниження енергетичної складової у собівартості продукції - 15-18% процентних пунктів. Такі показники ефективності роблять вугілля особливо привабливим енергоджерелом і дають підстави прогнозувати подальший розвиток «чистої» вугільної енергетики, здатної стати локомотивом економіки країни», - сказав експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237