Адвокати активістів «Грінпіс» незадоволені умовами утримання підзахисних, які перебувають у СІЗО в Мурманської області Росії за звинуваченням у піратстві, просять змінити їм запобіжний захід на домашній арешт, передає РІА «Новости».

Радник керівника адвокатської групи у справі «Грінпіс» Сергій Голубок заявив на прес-конференції у Мурманську, що захисту вдалося побачитися з усіма обвинуваченими та оцінити умови їхнього утримання в СІЗО, якими адвокати залишилися незадоволені. Зокрема, за його словами, у багатьох обвинувачених є проблеми з доступом до питної води, деякі заарештовані поскаржилися на відеоспостереження в камерах. Незадоволені захисники і умовами переміщення затриманих, яких перевозять у автозаках.

Голубок зазначив, що в СІЗО у обвинувачених є медичні проблеми, а також труднощі у спілкуванні зі співробітниками ізолятора - через мовний бар'єр.

«Ми пропонуємо обрати альтернативні запобіжні заходи - йдеться про домашній арешт, але суди відмовляють нам, апеляції починаються завтра», - сказав адвокат, додавши, що захист активістів серйозно розглядає можливість звернення до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою з 30 чоловік було затримане російськими прикордонниками у Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

Судно було відконвойоване до Мурманська. Мурманський суд обрав тоді арешт на два місяці як запобіжний захід для 22 з 30 членів команди корабля. Решті було продовжено термін затримання.

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137