Курс долара може впасти на 10% у разі, якщо бюджетна криза у США триватиме більше одного-двох тижнів. Про це радіостанції «Голос Столиці» розповів експерт фінансових ринків Андрій Блінов.

« Нинішня американська криза показує як мінімум одну перевагу України перед Америкою. У нас така криза неможлива у тому плані, що у нас автоматично набирає чинності норма Бюджетного кодексу про те, що 1/12 витрат минулого бюджетного року переноситься на січень нового року. Грубо кажучи, ми ж кожен другий рік невчасно приймаємо бюджет в Україні. Але в січні йде 1/12 витрат минулого року. Принаймні, нехай це далеко не американські гроші, але бюджетники їх отримують», - сказав Блінов.

На думку експерта, якщо бюджетна криза триватиме не більше одного-двох тижнів, швидше за все, глобальних потрясінь для світових ринків не буде .

« В іншому разі Америці , нехай це буде навіть формальний крок , потрібно буде оголосити технічний дефолт. Є прогнози багатьох аналітиків , що після цього оцінка американських активів у світі знижується мінімум на 10%. Що це означає для простих людей? Це хоча б означає те , що курс долара може впасти на 10%. Зрозуміло, що це не економічний закон, але рухають очікування. І якщо за кілька днів раптом курс долара знижується на 10% , це може дуже сильно рушити спекулятивні чинники», - зазначив він.

За словами експерта , якщо бюджетна криза затягнеться , то будуть дуже сильні коливання вартості американського боргу , який за останній рік майже вдвічі подорожчав.

«І за великим рахунком , власники цих паперів можуть задуматися про те , чи сильно надійні активи вони тримають. До речі , з дуже великою ймовірністю, значна частина золотовалютних резервів вкладена саме в американські облігації казначейства», - зазначив Блінов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321