Україна має значний потенціал в авіакосмічній галузі, тому Саудівська Аравія зацікавлена ​​ використовувати його можливості для створення спільного підприємства з виробництва літаків сімейства «Ан » на своїй території.

Як повідомляє інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ, це питання обговорювалося на зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з саудівським принцом Туркі бін Сауд бін Мухаммед Аль-Саудом, який також є віце-президентом Науково-технологічного центру ім.Короля Абдулазіза.

Україна - одна із дев'яти країн світу, які мають власне виробництво літаків повного циклу. Ключовим підприємством вітчизняної авіакосмічної галузі, яка належить до стратегічно важливих секторів національної економіки, є Державний концерн «Антонов».

Важливість розвитку авіабудування в Україні обумовлена ​​ значною ємністю світового ринку і необхідністю оновлення авіапарків за кордоном.

За даними Держконцерну «Антонов», потреба світового ринку в літаках Ан-158 оцінюється на рівні 240 одиниць, а в літаках Ан-148 - близько 300 одиниць. «Враховуючи значний попит, зарубіжні партнери зацікавлені здійснювати спільні проекти з українськими авіабудівниками. І Саудівська Аравія прагне поповнити їхні лави», - зазначили у КМУ.

Товарообіг між Україною та Саудівською Аравією в 2012 році перевищив 500 млн дол, і цей показник має значний потенціал для збільшення. Крім авіапрому, стратегічними питаннями для обох сторін є реалізація спільних проектів у сільському господарстві, співробітництво в будівництві та промисловості, освоєння космосу, взаємодія в паливно-енергетичному комплексі та у сфері геології надр.

Очікується, що за підсумками 2013 року буде розширена товарна номенклатура зовнішньої торгівлі між Україною та Саудівською Аравією. Це відбудеться, насамперед, за рахунок трубної продукції та металопрокату, чавуну і феросплавів, насосного і компресорного устаткування, продукції машинобудування та металовиробів, виробів з деревини. Також очікується зростання обсягів поставок української сільгосппродукції завдяки поставкам пшениці, ячменю та люцерни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

498