Нідерланди мають намір через суд домогтися від Росії звільнення судна Arctic Sunrise, затриманого після акції Greenpeace біля нафтової платформи «Прирозломна». Про це повідомляє NRC Handelsblad.

Міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс заявив, що уряд ініціював арбітражне провадження у Міжнародному трибуналі ООН з морського права.

Розпочата процедура арбітражу стосується винятково судна, хоча дипломатичними каналами голландці планують домагатися і звільнення екіпажу, пише «Lenta.ru».

Нагадаємо, 20 вересня активісти «Грінпіс» спробували піднятися на нафтову платформу «Прирозломна» компанії «Газпром нафта шельф» у Печорському морі для проведення акції проти нафтовидобутку в Арктиці. На борт судна Arctic Sunrise, на якому прибули екологи, висадилися російські прикордонники.

Судно було доставлене у Кольський затоку, а активістів помістили в ізолятори тимчасового утримання Мурманська і довколишніх міст. Пізніше всі 30 осіб, у тому числі й українець, за рішенням суду були поміщені під арешт.

Раніше Гаага зверталася до Москви з проханням звільнити судно Arctic Sunrise і його екіпаж, проте успіху не домоглася.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1333