Система очищення радіоактивної води ALPS на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1» відновила роботу після зупинки, повідомив оператор станції компанія ТЕРСО.

Це третє відновлення роботи системи з 26 серпня. Причиною чергової зупинки системи стали порушення в її установці, а не технічний збій, повідомляє РІА «Новости».

На систему очищення ALPS покладаються великі надії як на спосіб вирішення проблеми радіоактивної води, яка накопичилася на АЕС. Зараз у підземних приміщеннях і в цистернах зібрано близько 440 тисяч тонн забрудненої води. За оцінками фахівців, в технічному тунелі станції - ще 15 тисяч тонн. Обсяг забрудненої води в підземних приміщеннях щодня зростає за рахунок надходження ґрунтових вод.

Апробування ALPS почалося в березні , проте незабаром обладнання було зупинене через неполадки . Поки тестування проходить одна із трьох очисних ліній системи. Дві інші, як очікується, відновлять роботу в жовтні та листопаді.

ALPS здатна очистити воду від 62 видів радіонуклідів за винятком тритію. У цьому її головна перевага перед нині діючим обладнанням, яке очищає воду тільки від цезію. На день ALPS очищає до 500 тонн води.

ТЕРСО планує до кінця березня 2015 року повністю очистити воду, що накопичилася в підземних приміщеннях енергоблоків, технічному тунелі станції і цистернах від радіації. Держава має намір виділити додаткові кошти, щоб утричі збільшити обсяги очищення води до 1,5 тисячі тонн щодня.

Нагадаємо, лист промислової гуми, забутий на місці ремонтних робіт співробітником компанії «Токіо електрик пауер» (ТЕПКО), став причиною зупинки нової системи «ALPS» з очищення води від радіоактивних частинок на аварійній АЕС «Фукусіма -1».

Новий витік радіоактивної води був виявлений ​​ на АЕС «Фукусіма-1».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199