Предстоятель Української православної церкви Блаженніший митрополит Володимир освятив список чудотворної Волинської ікони «Одигітрія» (14 століття) поряд з оригіналом, який з 1962 року зберігається у Національному художньому музеї України, передає кореспондент ForUm'у.

Митрополит Володимир зазначив, що важливо, щоб ікони служили людям, щоб не були за сімома замками і «проходили своєю благодаттю крізь серця». Глава УПЦ подякував усім, хто доклав зусиль для виникнення списку чудотворної Волинської ікони «Одигітрія». «Нехай Цариця небесна покриє нашу країну, нашу Церкву своїм покровом і буде для всіх джерелом розради», - побажав він.

Як пояснила журналістам глава Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), список створений за всіма канонами черницями Михайло-Архангельського жіночого монастиря, які також є викладачами іконописного відділення Одеської духовної семінарії.

«У наш сучасний вік Інтернету, століття великих можливостей, коли є багато репродукцій ікон, не потрібно сидіти біля первообразу і ретельно його копіювати. Наприклад, у Третьяковській галереї це неможливо. Точно так же і тут. Тому ми брали зображення оригіналу з Інтернету, збільшували його у багато разів. Працювали, використовуючи новітні технології. Через комп'ютерну техніку створювали багато варіантів, хотіли дещо пом'якшити суворі риси, адже ікона була написана у після монгольську добу і несе в собі весь трагізм того часу. Також хотілося наростити поля. Ми створювали цю ікону близько півроку. Ми писали за всіма канонами, намагалися максимально наблизитися до первообразу, щоб вона була точною копією, але несла в собі нову думку, більше світла і тепла», - розповіла вона.

Також ігуменя Серафима не виключає, що список Волинської ікони «Одигітрія» також, як і оригінал, стане чудотворним. «Святиня повертається на свою Батьківщину, до народу свого, до люблячих її сердець - туди, де вона існувала з 14 століття... Ми знаємо, що списки також прославлялися чудотворством. Про це багато свідчень: Смоленська, Іверська, Казанська, Почаївська, Успіння (Києво-Печерської Лаври) Богородиці та інші. Ми віримо і знаємо, що молитвами Предстоятеля, всіх вірних, цей список також стане носієм великої благодаті пресвятої Богородиці».

Головний зберігач фондів Національного художнього музею України Юлія Литвинець підкреслила високий художній рівень копії. «Я була приємно здивована. Є відчуття відродження іконописних традицій, втрачених у радянські часи. Це чудова традиція створювати списки таких святинь», - заявила вона.

У свою чергу, представник Волині протоієрей Валентин заявив, що завдяки Волинській іконі «Одигітрія» відбувалися різні дива. Але «Одигітрія» - це Путєводительниця, тобто та, яка допомагає в дорозі: «протягом життя ікона веде до Царства Небесного, на всіх шляхах оберігає від усякого зла».

Він повідомив, що сьогодні ж освячений список буде перевезений у Волинську область, у Кафедральний Свято-Покровський храм Луцька. «Ікона повертається у свій рідний храм, з якого в 1962 році вона була забрана», - сказав священик.

За його словами, найближчим часом Луцька міськрада має прийняти рішення про виділення землі під будівництво Храму на честь Волинської ікони Богоматері. Також він висловив надію, що в майбутньому і оригінал ікони повернеться у Свято-Покровський храм на Волинь. «Але ми розуміємо, що на сьогоднішній день це неможливо. Ми мріємо, щоб ікона побувала у Музеї волинської ікони, і віруючі волиняни змогли б її побачити, перед нею помолитися. Але ми розуміємо, що в Києві у Музеї таку можливість має більше людей, ніж у нас, у Свято-Покровському храмі. І це теж храм. Тут ікони. Тут були піднесені молитви», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258