Комісар Європейського Союзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вважає неприйнятним тиск Росії на країни «Східного партнерства», які прагнуть підписати угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це Фюле сказав у своєму виступі на 5-му Форумі громадянського суспільства ініціативи «Східне партнерство» у Кишиневі ( Молдова).

Фюле зазначив, що партнери ЄС повинні мати можливість самі приймати рішення і встановлювати свої відносини з сусідами. «Будь-який тиск, яким би він не був, не повинен впливати на рішення країни підписати Угоду про асоціацію», - сказав Фюле, повідомляє «УНІАН». «Поняття про солідарність - не порожній звук для нас, ми б не хотіли, щоб хто-небудь ставав жертвою цього тиску», - зазначив єврокомісар.

Торкаючись ситуації в Молдові, він висловив надію, що до кінця року, а можливо і раніше, ЄС підвищить квоти на експорт молдавського вина. Він також зазначив, що «Східне партнерство» для ЄС - це політика, яка пов'язує не тільки сусідів Євросоюзу, «а й сусідів наших сусідів». «Ми не підтримуємо так звані «ігри», які можуть виникати і які не призведуть ні до яких позитивних результатів», - сказав єврокомісар.

Фюле в черговий раз підкреслив, що ініціативи щодо створення зон вільної торгівлі з ЄС і з країнами СНД не суперечать один одному.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати в листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

Російська сторона заявила, що Митному союзу у разі підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС доведеться вжити захисні заходи.

Євроінтеграційні спрямування України не завадять співпраці з Росією та іншими країнами Митного союзу, зазначає Президент України Віктор Янукович.

На початку вересня Росспоживнагляд заборонив імпорт молдавської алкогольної продукції, після чого Єврокомісія схвалила пропозицію про повне зняття обмежень для імпорту вин з Молдови на ринок Євросоюзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208